Copiii pot beneficia servicii gratuite: despre ce e vorba, cum le pot accesa părinții

de: Ozana Mazilu
29 11. 2022

Pandemia a afectat mulți oameni, printre care și copiii. Astfel, acum, minorii afectați de pandemie pot beneficia de servicii gratuite de consiliere psihologică.

Astfel, minorii care îndeplinesc anumite condiții și au fost afectați emoțional de pandemia de COVID-19 pot beneficia de servicii de consiliere psihologică gratuite. În acest sens, au fost oficializate normele prin care medicii de specialitate pot fi plătiți de către stat pentru serviciile acordate.

Consilierea psihologică decontată de stat a fost anuntață prin programul „Din grijă pentru copii”, apărut în 2021, dar care nu a putut fi pus în aplicare până în prezent, deoarece nu fusese stabilită modalitatea prin care medicii să fie plătiți în acest context. Acum, prin HG nr. 1.389/2022 s-au stabilit normele de decontare a serviciilor de consiliere psihologică în cadrul programului stabilit prin OUG 105/2021.

Cum pot fi ajutați copiii

Conform OUG 105/2021, beneficiarii programului trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

  • copilul are vârsta cuprinsă între 0 și 18 ani împliniți la data înscrierii în program. Excepție fac tinerii care au împlinit 18 ani și au calitatea de elev sau copiii care pe parcursul programului de intervenție au împlinit 18 ani;
  • copilul nu a mai beneficiat anterior de servicii psihologice prin intermediul acestui program;
  • părintele sau reprezentantul legal al copilului își exprimă acordul cu privire la înregistrarea și participarea la acest program.

Dacă ești părinte sau reprezentant legal ai copiilor ce necesită consiliere psihologică, trebuie să respecți niște pași:

  • ca urmare a observării comportamentului psihoemoțional al copilului sau la sesizarea părintelui, profesorii sau consilierii școlari îi vor îndruma pe părinți fie către medicii de familie sau medicii de medicină școlară, fie către medicii de psihiatrie pediatrică și consilierii școlari, în vederea obținerii unei recomandări de evaluare psihologică pentru intrarea în program;
  • după emiterea recomandării, se selectează un psiholog membru al Colegiului Psihologilor din România, înscris în Registrul psihologilor acreditați să furnizeze serviciile de intervenție psihologică și psihoterapeutică pentru copii în cadrul acestui program;
  • psihologul evaluează situația copilului pe baza recomandării și completează raportul de evaluare psihologică;
  • în cazul în care raportul de evaluare psihologică recomandă efectuarea de servicii de intervenție, copilul este înscris în Program.